Vooraf: Dit is een technisch artikel. Denk je dat je het niet kunt volgen, dan klopt dat.

Het ASP.NET AJAX Control Toolkit bevat vele controls met AJAX ondersteuning die gratis gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van een dynamische website.

Vol lof ben ik enkele weken terug begonnen om vele controls hieruit te gebruiken op dit weblog. De Collapsible panel voor het tonen van de reacties, de Animation extender voor het plaatsen van een reactie, de Validator Callout extender voor het mooi tonen van een 'vergeten veld', en het Rating control bij het plaatsen van een reactie voor het geven van een rapportcijfer voor een artikel.

Water en vuur
Niet alle controls kunnen samen werken. De standaard validators, en dus ook de Validator Callout, werken niet goed in een floating DIV, waar de reactie in getypt kan worden. Dus de validatie is al komen te vervallen. Ik heb ook gekeken naar de DropShadow extender, maar die functioneert niet in combinatie met een Animation extender. En nog een tip: gebruik geen Flash of ActiveX objecten omdat die altijd 'bovenop' liggen, ook al heb je een floating DIV met Z-order op het maximum.

Rating
Erg vervelend en onverwachts was het gedrag van het Rating control. Het valt op de test site niet op, maar als je op het control klikt, springt de pagina weer naar boven (top). Normaal niet zo'n probleem, maar wel als je halverwegen een pagina een reactie op een weblogartikel van Kobuz aan het schrijven bent, en het invoerscherm verdwijnt zodra je op de rating klikt.

Probleem
Na veel zoeken (Google groups) en testen, bleek het te liggen aan de manier hoe het control gerenderd wordt. Hij renderd een HTML anchor ( <a href="#" ... > ) met als HREF de waarde "#". Dit is nodig omdat een anchor zonder HREF niet geldig is. Maar een # verwijst naar de top van de pagina. Andere rating controls, zoals die van YouTube hebben hier geen last van...

Oplossing
Via Google groups ben ik bij een reactie van een Chinees genaamd fhmsha, dat het te maken had met de onclick. Toen viel het kwartje (of €0,20) bij mij. In de AJAX Control Toolkit zit inderdaad geen onclick in de anchor. Maar hoe los je dit op? Inderdaad: broncode aanpassen.

In file Rating.cs, in method RenderContents.cs heb ik het volgende toegevoegd:

writer.AddAttribute("onclick", "return false;"); // Bugfix by Marco Vervoort


Omdat ik toen toch op dreef was, heb ik ook tevens een duidelijke tooltip toegevoegd aan het rating control: (1) slecht, (2) aardig, (3) leuk, (4) cool, (5) super cool. Toevoeging in RatingBehaviour.js:


  /// <summary>
  /// Initialize the behavior
  /// </summary>
  AjaxControlToolkit.RatingBehavior.callBaseMethod(this, 'initialize');
  var elt = this.get_element();
  this._stars = [];
  for (var i = 1; i <= this._maxRatingValue; i++) {
    starElement = $get(elt.id +
'_Star_' + i);
    starElement.value = i;
    // Bugfix by Marco Vervoort: 
    // Voeg extra tooltips toe.
    switch
(i)
    {
      case 1: starElement.title = 'slecht'; break
;
      case 2: starElement.title = 'aardig'; break
;
      case 3: starElement.title = 'leuk'; break
;
      case 4: starElement.title = 'cool'; break
;
      case 5: starElement.title = 'super cool'; break
;
    }
    Array.add(
this._stars, starElement);
    $addHandler(starElement,
'click', this._starClickHandler);
    $addHandler(starElement,
'mouseover', this._starMouseOverHandler);
  }
  $addHandler(elt,
'mouseout', this._mouseOutHandler); 
  $addHandler(elt,
"keydown", this._keyDownHandler);
  this._update(); 
}

Conclusie:
Dit is voor mij de reden dat het Rating control van mij geen 10 krijgt.

Elke man schijnt onder zijn bed wel een stapel Playboys te hebben liggen. Maar die stapel Playboys valt in het niet bij de hoeveelheid Donald Ducks die gelezen wordt door volwassen mannen. Want niet de Playboy, noch een of ander auto- of gameblad is het best gelezen tijdschrift onder mannen - maar de Donald Duck. Maar liefst één derde van de abonnees van dit tijdschrift is achttien jaar of ouder.

Bron: www.waarmaarraar.nl

Ook leuk: Oortelefoon goed excuus voor seks op het werk

*** Update / 14-3-2009: One Click Download heeft zijn activiteiten moeten staken onder druk van Brein.***

Een collega van mij is de initiatiefnemer van one-click-download. Een site waar je (na aanmelding) keuze hebt uit honderden films en met 1 muisklik een film kunt downloaden. Noa-ja, technisch gezien heb ik er 5 kliks voor nodig: 
1. Start de PC met power knop
2. Dubbelklik op het Firefox icoon (of zet het in de quicklaunch, dan is het maar 1 klik)
3. Als www.oneclickdownload.nl nog niet de startpagina is, ....
4. Klik op de film voor details.
5. Klik op de download knop.


Ik heb al in 3 weken zo'n 30 films (138GB) gedownload. Het kost €19,95 per jaar. Als je geen toegang hebt tot de nieuwsgroepen bij jouw provider, dan moet je ook nog een abonnement op een nieuwsgroepenserver nemen. Tevens zijn dan de films niet enkele dagen, maar enkele weken beschikbaar voor download. Ik zit bij www.download2day.nl, waar ik voor €54,- per jaar klaar ben. Tevens zou ik dan software en muziek kunnen downloaden via www.ftn2day.nl, maar-ja software downloaden is illegaal.

Illegaal? Volgens de wet is films en muziek downloaden niet strafbaar. Films en muziek uploaden daarintegen is wel strafbaar. Met Kazaa of ander p2p programma doe je automatisch ook de films aanbieden, dus illegaal. Software downloaden is wel weer strafbaar.


Speciale aanbieding

Speciaal voor trouwe kobuz.net lezers wordt de volgende aanbieding aangeboden: Wordt nu lid van one-click-download, en ontvang €2,50 korting. Het enige dat je moet doen is bij het aanmelden de kortingscode "kobuz" in te vullen. Deze aanbieding is 1 maand geldig, dus tot 11-09-2007.

Een paar maanden terug heb ik zonnebloempitten in de tuin gestopt. Hier het resultaat. Die bij heb ik ingehuurd via een modellenbureau. Ze zijn zo'n 2 meter groot geworden. Ik weet, het kan nog groter, maar dit staat al erg mooi in onze tuin.
Laatst zat ik lekker op de bank samen met mijn dochter naar Nemo te kijken. 

Terwijl we de film aan het kijken waren, hadden we er ook een boterham bij. Een boterham met makreel. Janne at zelfs de makreel zonder boterham direct op. Ze vond het lekker.

Iedere keer als Nemo in gevaar was, waren we achstik dat de Nemo gepakt zou worden en opgegeten zou worden. Ondertussen waren we lekker onze makreel op aan het eten.

Janne heeft gelukkig geen relatie gelegd tussen de dode vis om ons bord, en de lieve vis op TV. Tja...

Wat is www.next2friends.com?

Ik zie op een forum een verwijzing naar next2friends. Ik word nieuwschierig en ga eens kijken. Kom op een site die niets verteld, behalve dat je een Dell laptop kunt winnen. Ga Googelen en vind alleen wazige omschrijvingen dat het een online mobiele sociale netwerk service is. Zoiets als Hyves, maar dan voor mobieltjes?

Wie-o-wie kan achterhalen wat next2friends nou eigenlijk is. De informatie op Internet is net zo wazig als de Hi reclame voor jaren terug op de TV. De belofte van een Dell laptop kan makkelijk doorgestoken kaart zijn. En de vele reacties op diverse forums geeft duidelijk aan dat ze een bijzonderen maar krachtige marketingactie zijn aangegaan. Maar wat is het nou (in detail)?

Ik ga me niet inschrijven, omdat het te wazig is. Ik weiger. Ik geef mijn identiteit niet af aan een wazige veel belovende organisatie.

Als jullie meer informatie kunnen vinden over next2friends, misschien kunnen we elkaar dan overtuigen...

Kobuz.net bestaat 1 jaar.  Op 30 juli 2006 heb ik mijn eerst artikel geplaatst.

 

Nog voordat ik een jaar blogde, stond ik al op nummer 1 in Google als je zoekt op Kobuz. Probeer maar eens hier.

 

Reden dus om mijn site weer eens op te krikken. Ik kan het niet pimpen noemen, want wat er zoals is aangepast is meer onder de motorkap dan erboven. Nieuw op Kobuz.NET:

  • RSS , voor automatisch herkenning van nieuwe weblogartikelen en reacties.
  • E-mail bij een nieuw weblogartikel. Plaats maar eens een reactie, en zet het vinkje bij "stuur email bij nieuwe berichten"aan.
  • AJAX enabled. Geen postback om een reactie te kunnen zien, en mooie animaties bij het plaatsen van een reactie.
  • Rating . Plaats een reactie, en geef tevens een coolness score voor het weblogartikel.
  • No spam. Laat maar gerust je e-mail achter. Spambots kunnen die niet meer lezen omdat ze versleuteld zijn in de broncode.
  • Opmaak in reacties. Jullie kunnen nu de reacties met kleur, vetgedrukt en zelfs met smileys achterlaten. 
In een volgend artikel zal in ingaan op enkele technische aspecten van deze site.