CPU_Compile_DevEnv_thumbHoe snel je ook wilt programmeren, uiteindelijk wordt je altijd geremd door de compiler. De compiler van Microsoft Visual Studio 2008 (en waarschijnlijk ook die van 2005, en 2003) is al niet zo snel bij grote projecten, maar om het helemaal mooi te maken: Hij gebruikt maar 1 CPU/Core. In bijna iedere PC zit wel een dual-core processor. De compiler gebruikt er echter maar 1. In het plaatje zie je de CPU belasting van VS 2008. Hij komt nooit boven de 50% uit.

Er is een optie (lees: hack) op beide te core's te gebruiken via een zelf toegevoegde knop die het build process buiten Visual Studio om start, met een vlag om parallel te compileren, zie hier. Dan krijg je wel de build output in VS te zien, maar wordt niet de error/warning lijst gevuld. Leuk om even snel alles te builden als je weet dat het goed zal gaan.

Het is toch al triest dat er maar zo weinig programma's zijn die een multi-core PC goed benutten. Langzaam aan komen er API's ter ondersteuning voor multi-core PC's, zoals Microsoft's PLINQ en Intel's Ct. Eigenlijk hadden we al jarenlang ondersteuning voor multi-core's door gebruik te maken van meerdere thread's. Maar dit is erg moeilijk te implementeren en debuggen. Gelukkig heeft SQL server al meerdere jaren ondersteuning voor multi-core's.

Er is wel 1 groot voordeel aan een dual-core CPU. Als Windows druk bezig is met niets, en daardoor de CPU volledig bezet, dan is dat nog altijd maar 50% van de totale CPU performance. ;-)

ps: Om de compile performance eenvoudig te verbeten, kun je de virusscanner tweaken zodat hij niet alle duizenden sourcefiles opnieuw en opnieuw probeerd te scannen. Maak dan een uitzondering voor jouw project directory en voor "C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\Temporary ASP.NET Files"

JanneCasBrw039JanneCasBrw034 JanneCasBrw032

Janne en Cas zijn samen met Elfi en Siem, een dagje naar de Brandweer gegaan in Tegelen. Kijk vooral maar eens naar de derde foto, dat zijn twee meiden die je niet zomaar op straat tegen wilt komen. Of Janne onder de indruk was? Nee, want ze wil nog steeds Raponsje i.p.v. brandweervrouw worden.

firefox3_about_config

Van de week heb ik Firefox 3 geïnstalleerd. Ziet er mooi uit. Sneller dan IE, en eindelijk net zo mooi (als niet mooier) dan IE. Ik mis alleen nog de knop om direct een nieuw tabblad te openen, of misschien kijk ik er wel naast.

Nu werk ik veel met webontwikkeling op localhost (mijn lokale PC). Als ik zonder aanpassing de webpagina ververs, dan duurt het enkele seconden voordat alles ververst is. Dit is op te lossen door in de adresbalk het adres "about:config" in te typen, en vervolgens setting "network.dns.disableIPv6" op true te zetten.

Om dit te controleren na de nieuwe Firefox 3 installatie, werd ik verrast met een niet alledaags waarschuwingsscherm. Klik op de foto voor een uitvergroting. Het kan zijn dat jij een andere melding krijgt, want op het werk heb ik (onbewust) Firefox 3 met taal Engels US geïnstalleerd, en thuis heb ik taal Engels UK. Thuis krijg ik de titel "This might void your warranty".