facebook

Geschiedenis is zojuist geschreven. Het heeft lang geduurd. Vele hebben er om gevraagd. Eindelijk is het zover: Kobuz goes Facebook.

 

Link: Marco Vervoort op Facebook

 

Ik ben bang dat ik nu minder zal posten op Kobuz…

 

Overigens wel handig, zo’n Facebook app op je telefoon:

Screenshot_2012-06-03-18-45-49

IMG_3553

Just because I can.

 

Terwijl vele Android toestellen op Froyo (2.2) of Gingerbread (2.3) draaien, komen er nieuwe toestellen op de markt met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

 

Ik heb mijn HTC Desire zo’n 2 jaar geleden aangeschaft. Het was toen het vlaggenschip van HTC. Maar in de loop der tijd is HTC gestopt met updates en ondersteuning. Dit is overigens een bekend fenomeen bij Android toestellen, terwijl bijna alle iPhone toestellen updates krijgen t/m de laatste iOS…

 

Bij ontvangst stond er Android 2.1 (Éclair) op, maar die heeft al vrij snel een update naar Froyo. Daar is HTC zo’n beetje gestopt met de updates voor de Desire. Er is nog wel een omslachtige handmatige upgrade vrijgegeven voor Gingerbread, die ik destijds ook heb geinstalleerd.

 

Nu is er een update gemaakt om Ice Cream Sandwich te draaien op o.a. de Desire. Niet door HTC, maar door de ontwikkelaars van CyanogenMod. Dit is een custom ROM die niet specifiek voor HTC of Samsung is, maar voor een breed scala van Android (en zelf sommige Windows Phone) toestellen te installeren is. De ROM staat hier, de benodigede Google apps hier, en de instructies staan hier.

 

Waarom? Waarom heb ik mijn HTC geupgrade?

 • Als eerst: just because I can. Voor een IT-er is dit een uitdaging. Een must-do.
 • Als tweede: omdat het cool is. Het heeft geen verdere uileg nodig, Ice Cream Sandwich is gewoon cool.
 • En tevens: omdat bij de upgrade van Froyo naar Gingerbread iets was veranderd bij het opnemen van een binnenkomende oproep. Als mijn telefoon overging, en ik die uit mijn broekzak haalde, had hij al een swipe (beweging op touchscreen) gezien dat de oproep geweigerd moest worden. Dus iedere keer als iemand mij belde, werd die per direct opgehangen. Niet echt handig voor een telefoon. Mijn tijdelijke oplossing: telefoonhoestje. Is nu niet meer nodig.
 • En: omdat ik nu tussen de verschillende home-screens een vette animatie krijg te zien: draaiende kubus (zie laatste foto)
 • En als laatst: (nogmaals) omdat het cool is.

IMG_3554

IMG_3555

IMAG0054Was het nou omdat ik mijn computer, printer, NAS en router op deze stekker heb zitten, of omdat er ook nog de droger bij zit?

 

Er hing al enkele dagen een eigenaardig brandluchtje in het washok. Maar ik kon maar niet acherhalen waar het vandaan kwam. Ik vreesde al voor mijn droger, die nog maar enkele maanden oud is.

 

Maar het is maar de stekker. Morgen even langs de formido, stekker en WCD (Wand Contact Doos) halen, en fixen.

 

En voor de oplettende lezer: ja, er staat nog stroom op. Anders kon ik niet dit blogartikel schrijven omdat mijn computer en router er op zit.

SSD_OCZ

Deze week heb ik de harddisk in mijn laptop (500GB Western Digital) vervangen door een SSD (Solid State Disk) van OCZ (180GB Vertex 2), voor €204,- bij 4-launch. Ik had al vaker gehoord en gelezen dat SSD een stuk sneller zijn, maar dat het zo’n verschil is…

 

Om niet alleen een ‘indruk’ te krijgen, maar ook echte meetwaardes te winnen, heb ik een aantal tests met de oude HDD gedaan, en vervolgens met de nieuwe SSD. Hou je vast…

 

 

BewerkingOude HDD [h:mm:ss]Nieuwe SSD
[mm:ss]
Winst
Windows opstarten (1)

1:38

0:38

61%

Visual Studio 2010 opstarten, web project laden, Rebuild, Opstarten (2)

1:46

0:26

75%

Het starten van een zoekopdracht in de web-applicatie (met MySQL)

0:17

0:06

65%

Word en Excel starten

0:08

0:04

50%

MS Security Essentials scan op C:\Windows

1:01:00

37:03

39%

ZIP van C:\Projects (2GB) met 7-zip

14:05

3:43

74%

1: waarvan 0:10s tijdens BIOS

2: De web-applicatie maakt gebruik van MySQL, die dus ook wakker moet worden.

 

Terwijl de MS Security Essentials bezig is (met de SSD) ben ik vrolijk verder aan het werken. Het doet ook geen pijn. Als je normaal een programma start terwijl je virusscanner bezig is, dan kun je koffie gaan halen.

 

De toegangstijd is nagenoeg 0ms i.p.v. 17ms, en de leessnelheid is verhoogd van zo’n 70MB/s naar 140MB/s.

 

En omdat iedereen dol op plaatjes is…

Dit was de performance van mijn oude HDD:

HD_Tune_WD_HDD

 

En dit is de performance van mijn SSD:

HD_Tune_OCZ_SSD

 

In mijn PC zit een SATA300 aansluiting, waardoor ik maar maximaal de theoretische 300MB/s kan halen. Als je een SATA600 hebt, loont het zich om i.p.v. de Vertex 2, de Vertex 3 aan te schaffen, die boven de 500MB/s kan komen.

Vandaag werd ik verrast door mijn vrouw die zei, dat ze niet kon bellen. Nou, das mooi voor de telefoonrekening, dacht ik zo… Totdat ik erachter kwam dat ook internet onderuit lag. Ai, das niet zo mooi, dacht ik toen.

 

Dus:

 • ADSL modem resetten via web-interface, en weer proberen… Geen reactie.
 • Stekker eruit en erin, en weer proberen… Geen reachtie.
 • Telefoonnummer van Telfort opzoeken en … Shit, kan het telefoonnummer nergens vinden. Staat natuurlijk alleen online.

Nou wil het zo dat mijn vrouw met een vriendin in de woonkamer zit, en ik dus niet ongestoord TV kan kijken. Dus ik was al van plan, om me tot de computer te wenden, maar daar heb ik nou zo weinig aan.

 

Ik kan:

 • niet internetten
 • niet mijn e-mail lezen
 • niet een web-log artikel posten (dit artikel heb ik offline geschreven in Windows Live Writer)
 • niet een leuk plaatje zoeken voor bij dit artikel
 • niet in de online TV gids kijken wat er op TV komt
 • niet een nieuwe versie van BlogEngine.NET downloaden
 • niet op hyves
 • niet m’n RSS feeds lezen

Ik kom er eigenlijk achter dat mijn dure PC zonder internet een bak met schroot is.

 

Ik kan nog niet eens mijn PC op een online veiling aanbieden.

Ik heb altijd al een hekel gehad aan de platte controllers die de ouderwetse joystick aan de kant hebben geduwd. Op die controllers zitten teveel knoppen waar ik de betekenis niet van ken. Nu is de WII al een goede optie, omdat er minder knoppen op zitten, maar wat dacht je van Project Natal?

gmail_thema_thumbGMail, het online e-mail programma van Google, heeft sinds kort ook meerdere thema's voor de user-interface. Net zoals bij Hyves, kun je je mail programma pimpen met andere kleuren en plaatjes.

 

Voor de uber-geegs kun je het instellen op Terminal. Dan lijkt jouw flitsendsnelle PC weer op een oude DOS doos.

Debugging is twice as hard as writing the code in the first place. Therefore, if you write the code as cleverly as possible, you are, by definition, not smart enough to debug it.

Leuke quote uit een mailing van Code Project.
"Het vergt ongeveer 8 seconden om twee getallen van elk 16 cijfers duizend maal met elkaar te vermenigvuldigen." 

Dit is een citaat uit "Het Computer Boek" van Chriet Titulaer uit 1983. Helaas een beetje achterhaald, want een hedendaagse computer heeft er nog maar zo'n 0,000001 seconden voor nodig.

Mijn collega Freek kwam dit mooie boek tegen op een rommelmarkt voor €0,75. Het straalt van nostalgie.

Het beschrijft het ontstaan van de computer, de diverse hardware, basic- en machine-taal, toepassingen en de toekomst.

Zo staat er uitgelegd hoe ze bij de term 'microcomputer' komen. De computer is begonnen als grote mainframes die een geheel gebouw opslokte. Laterna kwamen er kleinere varianten die 'mini' werden genoemd, al koste ze ook nog 50.000 tot 500.000 gulden, die al binnen een grote serverruimte paste. Daarna kwamen de persoonlijke computers die 'microcomputer' werden genoemd. Voor ons is een PC best indrukwekkend, maar vergeleken met een mainframe is ie inderdaad maar micro.

Quotes uit het boek:
 • Is het u opgevallen dat soep- en cornflake-verpakkingenbegonnen zijn zich met van die geheimzinnige patronen van zwarte streepjes te tooien? Niet dat ze deel uitmaken van een of andere geheimzinnige organisatie — nee, het is een methode om de goederen met behulp van streepjescodes te identificeren, en wel op een manier die de computer betrekkelijk makkelijk kan lezen.
 • 'Serieuze' microcomputers werken met 'flopy discs', ook wel 'discettes' genoemd, die er uitzien als een grammofoonplaat, bedekt met hetzelfde materiaal waarmee de cassetteband bedekt is.
 • BASIC betekend 'Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code'.
 • De toekomst: ... In Japan bestaat de automatische fabriek al. En een sterk geautomatiseerde tijdschriftenuitgeverij bestaat in feite al in Amerika.


In december 2006 heb ik samen met mijn toenmalige collega Marcel V. wederom meegedaan aan de RAD Race. Meer hierover:

Zo heb ik onlangs nog een verslag gevonden van de RAD Race, zie hier. Google attendeerde me hierop. Wat er leuk is om te lezen, is dat ik gequote wordt over code generators en eID. Zoek het maar eens op. Marcel V. wordt ook gequote.


Een eveneens zo'n interessante vermelding, is dat hier zwart op wit staat dat Pulse de beste implementatie met .Net had. Wij hadden een 4de/5de gedeelde plaats. Alle andere teams die hoger geëindigd waren, gebruikte Java. Alle andere teams met .Net scoorde lager.


Maar wat ik nou bijzonder leuk vind aan dit verslag, is dat ik de foto terug zie die na de wedstrijd gemaakt is, maar die ik nooit meer terug gezien heb. Ik sta rechts onder met een zwart shirt (van de RAD race van 1999).

 
Kobuz.NET | december 2009

AvatarGisteren bij de 3D film Avatar (moviemeter, wikipedia) geweest. Ik moest en zou naar een 3D film gaan. De bioscopen in de regio beginnen langzaamaan 3D aan te bieden, en langzaam komen er steeds meer films in 3D uit. Nu was het moment, nu was er de film…

 

Dit is niet alleen een van de duurste filmproducties ooit, het is ook een van de duurste bioscoopkaartjes ooit. Ik heb €11,- mogen betalen om binnen te komen. Maar dat was me het geld dubbel en dwars waard. Wat een vette film. De film bestaat voor 60% uit computeranimaties, maar die gaan zo vloeiend dat je niet eens het verschil ziet tussen de opgenomen delen en de ingeplakte animaties. De animaties zijn gemaakt met motion capturing. Hierbij zijn de bewegingen van echte mensen opgenomen en gebruikt om de animatie te laten bewegen. Seamless…

 

Ik kreeg een 3D bril op met de eclipsemethode, die via infra-rood een signaal krijgt wel oog hij moet blokkeren. Met een hoge snelheid zal hij om beurten het linker en rechter ook blokkeren. De film projector (beamer) zal de beelden voor het linker en rechter oog heel snel om beurten projecteren. Dit gaat snel genoeg zodat je geen flikkering ziet. Ik merk echter wel bij snelle actiescènes dat het niet meer helemaal vloeiend loopt. Alsof ik teweinig beelden te zien krijg. De bril houdt veel licht tegen, maar de beamer is extra krachtig, waardoor dat goed gecompenseerd wordt.

 

Grappig detail: de ondertiteling ‘zweeft’ soms voor de film. Om momenten dat er 3D-technisch iets dichter bij jou staat (geprojecteerd), dan staat de ondertiteling 3D-technisch daar nog voor. Dus soms lijkt de ondertiteling dichterbij dan het filmdoek. Maar ik vond het goed te lezen.

 

Als je nieuwsgierig bent: ga naar Avatar 3D. Het is echt een vette film die volledig gebruik maakt van de 3D effecten, zonder dat het storend wordt.

Error ReportingWindows XP is echt verouderd. Het kan gewoon niet meer. Kijk maar eens goed naar het plaatje. Wat valt je op?

 

Dit plaatje krijg je te zien als Visual Studio wederom crasht, omdat je ondanks dat je weet dat het project te groot is, je toch van build-type wisselt (van Debug naar Release). Je krijgt dan de vraag of Windows een Error Report naar huis moet sturen. En als je die vraag met Ja beantwoord (wat ik af-en-toe doe om Microsoft terug te pesten), dan krijg je dit plaatje te zien.

 

Wat me echter op viel, is dat Windows XP Error Reporting me tot op de minuut nauwkeurig ging uitrekenen hoelang het zou duren over een analoge telefoonmodem van 56kbps. Hij ziet toch wel dat ik een snellere verbinding heb? Of is dat de upload snelheid bij Microsoft? Niemand heeft toch meer een analoge inbelverbinding (uitzonderingen daargelaten)? Iedereen zou toch meteen op Cancel klikken als het echt 8 uur zou duren?

 

Conclusie: Windows XP is echt verouderd.

ps: Windows 7 rocks.

De Koffie-roer-robot. Ik zou hem zelf bedacht en gemaakt kunnen hebben (als ik een NXT Mindstorm had).

 

Een tijd geleden heb ik wel samen met Funs (en zijn NXT) een robot nagebouwd voor het oplossen van een Rubix Cube. Was een leuk projectje. Ik ben vervolgens verslaafd geraakt aan de Rubix Cube. Ik kan hem nu iets sneller oplossen (onder de 3 minuten) dan de onderstaande NXT het kan.